1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,62 out of 5)
Loading...
Pelvik Kas Egzersizi – Dr. Nejla Gültekin Resmi Web Sitesidir.

Pelvik Kas Egzersizi

Pelvik Taban Nedir?

Pelvik taban, pelvis (leğen) boşluğunun döşemesini oluşturan anatomik yapıdır. Pelvisin alt, iç kısmını örten, mesane, rahim, yumurtalık ve rektum için destek oluşturan kas ve bağ grubu pelvik tabanı meydana getirir. Bu kaslar vajinayı, anüsü, üriner açıklığı çevreler ve iskelet sistemine tutunarak pelvik bölgede bulunan organları bir arada tutar, sarkmasını önler.

Pelvisin alt, iç kısmını örten, mesane, rahim, yumurtalık ve rektum için destek oluşturan kas tabakası grubu pelvik tabanı meydana getirir.

Vücudun Neresinde Yer Alır? İşlevi Nedir?

Pelvik taban kas ve bağ dokusu vücudun kor bölgesinin tabanını oluşturur. Kor bölgesi vücudun ağırlık merkezinin olduğu ve kas bağlantıları aracılığıyla tüm vücut hareketlerinin başladığı bölgedir. Kor bölgesi bir silindir şeklinde düşünüldüğünde pelvik taban kasları bu silindirin tabanında bulunur. Pelvik taban kaslarıyla bağlantılı olarak silindirin ön duvarını derin ve yüzeyel karın kasları, arka duvarını derin ve yüzeyel omurga çevresi bel kasları, tepesini ise diyafram oluşturur.

Bu silindirik yapıya 29 çiftin üzerinde kas etki eder. Kor bölgesi statik olarak düzgün duruşumuzu korumamızı sağlarken, dinamik olarak idrar ve dışkı kontrolünü sağlamakta, gebelik ve doğum sürecinde etkin rol almaktadır. Her türlü aktif vücut hareketinin dengeli ve sinerjik olmasını sağlar.

Anüsü çevreleyen halka şeklinde 2 adet kas bulunmaktadır. İçteki halkayı istemsiz çalışan düz kas oluşturmaktadır. Dıştaki halka ise istemli çalışan çizgili kastır. Bu kas sayesinde acil dışkılama ihtiyacı olduğunda dışkı kişinin kendi kontrolü ile tutulabilmekte ve ötelenebilmektedir.

Kişi, idrar boşaltımı ya da dışkılama ihtiyacı hissettiğinde istemli olarak pelvik taban kasları gevşeterek boşaltımı gerçekleştirir. Bu ihtiyacı olmadığı zamanda ise kaslar sıkı şekilde durur.

Öksürme, gülme, oturup kalkma, hapşırma, ağırlık kaldırma, egzersiz yapma gibi eylemler gerçekleştirildiğinde kaslar daha da sıkılaşarak boşaltım kaçağı olmasını engeller.

Pelvik Taban Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?

Pelvik taban kasları başlı başına bir sfinkter olarak kabul edilir, kor bölgesinin önemli bir parçasıdır ve bu bölgenin tabanını oluşturur. Pelvik taban kasları, derin ve yüzeyel karın kasları, diyafram ve kalça kavşağı ile birlikte dengeli bir şekilde çalışarak kor bölgesinin stabilizasyonunu sağlar.

Pelvik taban kaslarını kasabilmek kadar, bu kasları tam olarak gevşetebilmek de son derece önemlidir. Bu kasları tam gevşetememe durumunda bağırsakta boşaltım sorunu, idrar veya dışkı kaçırma ve cinsel işlev bozuklukları gelişebilir. Pelvik taban kasları tam gevşeme idrar ve dışkılama işlevleri için esastır.

Egzersizler düzenli ve doğru yapıldığında;

• Pelvik taban ve anal sfinkter kaslarının kuvveti artar.

• Pelvik taban kaslarının kontrollü gevşemesi sağlanır.

• Perine gücü ve esnekliği artar.

• İdrar kaçırma azalır.

• Gaz, dışkı kontrolü artar.

• Genital organ prolapsusu (sarkma) olasılığı azalır.

• Normal vajinal doğumlarda yırtık oluşma riski azalır.

• Cinsel işlev bozukluğu azalır.

admin

Bir cevap yazın